Mijn naam is Frederique Maan. Ik ben orthopedagoog en de oprichtster van Praktijk Maneschijn.

In 2012 heb ik de master Orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Tijdens mijn studie werkte ik via Inzowijs als begeleider met kinderen en jongeren met Autisme Spectrum Stoornissen. In die tijd groeide mijn interesse in autisme en de invloed van autisme op de omgeving van een kind.

Na mijn afstuderen heb ik gewerkt bij Stichting Polliewollie (een ABA-centrum voor kinderen met autisme en een ontwikkelingsachterstand). Ik heb daar de opleiding tot ABA-trainer gevolgd. Helaas sloot Stichting Polliewollie in 2015 haar deuren. Op dat moment besloot ik Praktijk Maneschijn op te richten.

In mei 2015 opende ik Praktijk Maneschijn als kleinschalige praktijk, gericht op kinderen en jongeren met autisme. Toen ik begon richtte ik mij vooral op de ABA-trainingen. Later wilde ik mijn kennis graag uitbreiden en heb ik de PRT-opleiding afgerond. PRT is een goede aanvulling op de ABA-therapie, omdat het de motivatie tot interactie en sociaal initiatief nog beter stimuleert.

In 2020 heb ik mijn kennis verder uitgebreid en de opleiding Cognitieve Gedragstherapie bij Kinderen en Jongeren met Autisme gevolgd. Daar heb ik geleerd rekening te houden met eventuele moeilijkheden in de interactie, communicatie en verbeelding binnen de cognitieve therapie. Daardoor kan ik de cognitieve therapie nu nog beter aanpassen aan het kind en zijn behoeftes.

Zowel de kennis vanuit mijn opleidingen als opgedane werkervaring zet ik met veel plezier in om kinderen en gezinnen te helpen in hun ontwikkelingsproces. Steeds opnieuw ontstaat er een zoektocht naar de ondersteuningsbehoefte van het kind en zijn omgeving. Elke nieuwe stap die een kind of het gezin zet is voor mij een overwinning en geeft veel energie om de volgende uitdaging aan te gaan!